JonDesigns

Jonna Kalliomäki

Itseoppinut neulesuunnittelija ja -kirjailija

Tervetuloa tutustumaan suomalaiset hurmanneiden JonSukkien ja villasukkarakkautta -tarinan syntyyn sekä matkaani kirjailijaksi ja käsityöyrittäjäksi.

  • Asun Porin Reposaaressa
  • Olen 48 vuotias kahden aikuisen lapsen äiti
  • Harrastan oman talon remontointia ja puutarhan laittoa

Opettelin neulomaan ensimmäiset villasukat vasta vuonna 2012

Käden taidot on ollut osa elämääni aina, ja olen koulussa toki oppinut oikeat ja nurjat silmukat. En kuitenkaan muista neuloneeni koulun yläluokilla villasukkia.

Äitini oli pitänyt minut sukissa siihen asti mitä erilaisemmilla luomuksillaan, sillä rakastan villasukkia.

Päätin yllättää äidin ja opettelin itsenäisesti kirjaston kirjojen avulla kantapään sekä kiila- ja kärkikavennukset. Soitin siskolleni siinä neuloessa muutaman kerran, sillä en ymmärtänyt ohjeiden merkkejä ja lyhenteitä ollenkaan. 4 tunnin puurtamisen jälkeen ensimmäinen kantapää oli valmis ja toinen valmistui heti perään puolessa tunnissa.

Siitä lähti minun neuloosini, jonka pyörteissä neuloin ensin paljon erilaisia yksivärisiä ja raidallisia sukkia mm. hyväntekeväisyyteen. Neuloin tuntitolkulla illalla ja jopa aamulla ennen lähihoitajan töihin lähtöä.

Villasukkarakkautta

Käytän villasukkia kesät talvet, päivin öin ja omistankin käyttösukkia reilut 40 paria.

Koukuttavat kirjoneulekuviot ja JonSukkien syntytarina

Olin todella koukuttunut ja pikkuhiljaa uskalsin ottaa pieniä kirjoneuleosuuksia mukaan ja äkkiä tajusin miten lankoja pitää pitää sormella, jotta kuviot tulevat pinnasta tasaisesti näkyviin. Myöhemmin opin, että tekniikkaa kutsutaan dominanssiksi ja siksi kuulutankin kovasti sen opettelun perään.

Vuonna 2016 päätin neuloa itselleni jotkut kivat kirjoneulepolvisukat siskoltani synttärilahjaksi saamistani langoista ja siinä pussia kaivellessa valikoitui käteeni musta, valkoinen ja fuksian värinen kerä. Neuloin sukat täysin ajatuksen virtana, päättäen kuviot sitä mukaa kun sukat valmistuivat.

Olin iloinen onnistuessani saamaan aikaan aika kivat sukat, sellaiset itseni näköiset. Niinpä julkaisin kuvan Facebookin neuleryhmässä ja sainkin heti ihanaa palautetta. Perustin oman ryhmän Facebookiin ja liitin ohjeet tiedostoihin saataville. Ajatuksenani oli, että jos muutama sata neulojaa liittyy ryhmään neulomaan kanssani JonSukiksi nimettyjä sukkia, niin olisipas se hienoa!

Black is my happy color

Kaikissa mun sukissa on mustaa, se korostaa muita värejä ja tuo kontrastia, musta on myös aina tyylikäs. Mä kuljen vallan mustissa vaatteissa ja sisustankin mustalla. Se vaan on se mun juttu, rakastan mustaa.

Villasukkarakkautta-ryhmän suosio johti myös neuleohjekirjailijaksi

En ollut aiemmin neulonut kahta samanlaista paria sen tylsyyden takia, mutta JonSukissa jokin viehätti niin paljon, että aloin suunnitella samantapaisia sukkia myös lyhytvartisina ja miehille. Käytin mustan ja valkoisen lisäksi tehostevärinä aina jotain kirkasta väriä, joka korostui entisestään ja löysin näin oman tyylini. Opettelin neulomaan myös vanttuut samoilla kuvioilla, joten ne sopivat sukkien kanssa yhteen.

Pikkuhiljaa someryhmän suosio kasvoi, kun neulojia liittyi mukaan tasaiseen tahtiin. Pian sain jo muutamia yhteydenottoja lehdistä, ja suunnittelin niihin ohjeet. Tällä hetkellä Facebookissa ihania luomuksia ihastelee yli 44 tuhannen ihmisen yhteisö ja Villasukkarakkaus-instagramia seuraa noin 12 000 seuraajaa.

Vuonna 2019 Readme.fi kustantamo otti yhteyttä ja kertoi haluavansa julkaista minulta neulekirjan. Olen aina ollut hetken mielijohteesta tekijä ja niinpä aika nopeasti lupauduin, vaikken tiennyt yhtään mitään kirjan tekemiseen liittyvistä jutuista. Lainasin pari neulekirjaa kirjastosta, jotta sain pientä osviittaa siitä, miltä neulekirjat näyttävät.

Sain täysin vapaat kädet toteuttaa kirja, joten siitä alkoi oikeiden ohjeiden valmistus ja kaavioiden teko. Poikani auttoi tuolloin kaavioiden tekoa Excelillä, sillä itse en sitä vielä osannut käyttää. Noin neljän kuukauden intensiivisen puurtamisen jälkeen aineisto oli valmis ja kyllä minua jännitti!

Ensimmäinen kirjani myi lähes 19 000 kappaletta

Sanoin kustantamon myyntipäällikölle puhelimessa, että jos kukaan ei osta minun kirjaani, voin silti sanoa tehneeni sellaisen. Tuota kirjaa ei enää paineta lisää, mutta se myi 3 vuoden myyntijaksolla hieman vajaa 19 tuhatta kappaletta, joten se löytyy aika monen muunkin kirjahyllystä.

Ensimmäisen kirjan jälkeen olen tehnyt uuden kirjan joka vuosi ja tämän suunnittelutyön vain lisääntyessä jätin lähihoitajan työt kokonaan ja siirryin täysipäiväiseksi käsityöyrittäjäksi vuoden 2021 keväällä.

Olen niin onnellinen, että te neulojat olette mahdollistaneet minulle tällaisen työn, josta en ollut koskaan edes osannut haaveilla tai oikeastaan en ollut koskaan yrittäjäksi edes halunnut. Villasukkien neulominen ja suunnittelu on ajanut minut täysin uuteen elämänvaiheeseen ja olen kiitollinen kaikesta rohkaisusta, jota olen saanut ja näin ollen uskaltanut tehdä elämässäni näitä välillä pelottaviakin muutoksia.

Tällä hetkellä suunnitteilla on toinen yhteiskirja ja oma uusien tuulien kirja, jotka molemmat julkaistaan syksyllä 2023.

Kiva kun löysit tänne verkkosivulleni ja luit tarinani harrasteneulojasta käsityöyrittäjäksi < 3

Terveisin Jonna